Copiii aduc totul în joaca lor!

Acest articol este scris de Raluca Stefan, Aware Parenting Coach (certificat de Aware Parenting Institute) si instructor de yoga pentru adulti si copii. Poti afla mai multe despre activitatea ei aici si aici

Ne iubim copiii mai mult decât o putem spune în cuvinte și totuși de multe ori ne simțim la limita răbdării atunci când nimic nu pare să funcționeze pentru a regăsi cooperarea și armonia în relația cu ei.

Copiii au nevoie în fiecare zi de limite iubitoare și de ajutorul tău plin de afecțiune pentru a rezolva frustrările care declanșează comportamente haotice. Fără aceste două elemente, te poți aștepta la un comportament dezechilibrat și haotic, iar jocul este esențial pentru a elibera frustrările și tensiunile din corp.

În acest articol îți explic cum jocul este un aspect important al limitelor iubitoare, readucând la viață vitalitatea și puterea vindecătoare a jocului pentru tine, ca adult.

Jocul este o nevoie esențială pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Uneori poate părea că „doar” se joacă, dar, în realitate, acesta este modul lor de a interacționa și de a se raporta la lume.

„Jocul este modul în care copiii își însușesc lumea, explorând, dând sens noilor experiențe și vindecându-se de supărări.” – Laurence Cohen

Puterea jocului constă în faptul că cei mici învață și se dezvoltă cel mai bine prin experiențe kinestezice, multisenzoriale și care implică întregul corp. Jocul le oferă copiilor un univers bogat de angajare fizică, mentală și emoțională. În timpul jocului, creierul copilului este complet activ și funcționează la capacitate maximă.

Un alt aspect mai puțin înțeles este că jocul are un potențial imens de vindecare, oferindu-le copiilor oportunități de a rezolva stresul, insecuritățile și traumele.

Prin joc, copiii:

👉 Exprimă și procesează sentimente pe care încă nu le pot înțelege. De exemplu, își pun în scenă conversații între păpuși, figurine sau marionete, fie singuri, fie alături de un prieten.

👉 Încearcă să depășească frici și stresuri. Gândește-te la copilul mic care râde în hohote când strigă curajos „mai sus, mai sus!” în timp ce este împins pe leagăn. Sau la copilul mai mare care își testează constant limitele cu bicicleta sau skateboard-ul.

👉 Exersează abilități legate de provocări recente sau anticipate. De exemplu, un copil care se adaptează la grădiniță poate recrea scenarii similare cu jucăriile sale. Sau poate dori să fie „profesorul” și să-i spună părintelui său să joace rolul copilului care trebuie să asculte.

👉 Retrăiesc și înțeleg mai bine evenimente care i-au speriat sau derutat. Copilul care vede pompieri și camioane mari la locul unui incendiu va dori, probabil, să joace același rol în joaca sa. Sau să construiască camioane de pompieri din LEGO și să reconstituie scena.

👉 Eliberează anxietăți prin râs. Imaginează-ți un copil mic care aleargă curajos în apă și afară din apă la plajă, râzând.

👉 Își dezvoltă limbajul și abilitățile de comunicare, competențele sociale și capacitatea de rezolvare a problemelor.

👉 Își dezvoltă creativitatea prin jocul imaginar; copiii ascultă mai bine, explorează și își manifestă imaginația creativă.

Relația copilului cu natura este foarte reală, vie și esențială în viața lui.

Din păcate, mulți adulți și-au pierdut uimirea și entuziasmul față de natură, dar copiii sunt încă acolo!

Când un copil se cațără într-un copac, își întinde și își întărește mușchii, își dezvoltă coordonarea și își testează limitele în ceea ce privește înălțimea și echilibrul. Copilul creează o legătură profundă cu copacii, pietrele și materialele naturale pe care le explorează. Se conectează intim cu formele, texturile și mirosurile naturii în care se joacă. Spre deosebire de echipamentele din locurile de joacă (care sunt, de asemenea, o sursă de bucurie), fiecare ramură de copac are un nivel diferit de rezistență și flexibilitate. Se creează astfel o relație, o dinamică bidirecțională între copil și copac.

ateliere pentru copii mellow bucuresti (2)
idei de jocuri in natura
ateliere copii bucuresti

Îți amintești copacii, pietrele și râurile tale preferate din copilărie, fie din curtea ta, fie dintr-un parc apropiat? Copiii care se simt profund legați de natură pot avea un sentiment mai mare de siguranță în lume și, cel mai probabil, vor crește dorindu-și să aibă grijă de mediu. Când copiii sunt conectați cu natura, pot accesa un sentiment de siguranță și familiaritate în aproape orice mediu natural pe care îl explorează. Oriunde vor merge în viață, vor fi înconjurați de iarbă, copaci, stânci, dealuri, râuri și alte elemente ale naturii de care s-au atașat în copilărie.

Vrei sa primesti lunar idei de jocuri? 

Aboneaza-te la newsletterul lunar

Please wait...

Ne bucuram ca esti aici!

„Jocul ne permite să dezvoltăm alternative la violență și disperare, ne ajută să învățăm perseverența și să dobândim optimism.” – Stuart Brown

Copiii au un apetit imens pentru distracție și, în acest proces, își manifestă multe dintre impulsurile instinctive de a învăța, înțelege, cuceri și vindeca. Cu cât un copil se confruntă și depășește mai multe frici într-un joc, cu atât râsul va fi mai intens. Cu cât jocul este mai amuzant și isteric, cu atât mai mult ajută copilul să proceseze și să rezolve frici și frustrări:

  • Fiind urmăriți de „personajul negativ”, își ating și își procesează fricile legate de a fi răniți sau dominați.
  • Jucându-se de-a v-ați ascunselea, își ating și își gestionează anxietățile de separare.
  • Construind castele de nisip, sate sau corăbii din cuburi, își dezvoltă gândirea laterală, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor.
  • Răsturnându-te pe tine într-un joc sau într-o luptă cu perne, râd în hohote pentru că acest lucru le oferă un sentiment de putere și rezolvă frustrări legate de sentimentul de neputință, control și forțare.

Părinții pot învăța să folosească jocul pentru a crea oportunități specifice care ajută copiii să depășească agresivitatea, fricile, inhibițiile, anxietățile de separare și alte obstacole emoționale.

Jocul de inversare a puterii

Copiii sunt experți în joacă! Este un domeniu în care sunt adesea mai pricepuți decât adulții – sunt mai puțin inhibați, au mai multă energie, mai mult entuziasm și, cu siguranță, mai multă rezistență! Acesta este unul dintre motivele pentru care jocul poate fi un spațiu în care copiii își recâștigă demnitatea, încrederea și stima de sine.

Majoritatea jocurilor apar în mod natural. Dar părinții pot învăța cum să interpreteze și să sprijine mai bine dezvoltarea și vindecarea copilului prin joacă.

Jocul de inversare a raporturilor de putere ajută la disiparea tensiunii
Vedem puterea jocului mai clar atunci când exagerăm stângăcia, fricile, neîndemânarea sau uităm intenționat cum să numărăm de la 1 la 10 sau să identificăm culorile corect. Acest tip de joc este extrem de amuzant pentru copii și îi ajută să elibereze tensiunile acumulate din cauza frustrărilor legate de a fi mereu cel mic, cel mai puțin competent sau cel mai puțin cunoscător într-o lume dominată de adulți.

La fel de mult cum copiii noștri își doresc și au nevoie să ne vadă puternici și eroii lor, au nevoie și să ne vadă vulnerabili și umani. Acest lucru îi poate liniști enorm, arătându-le că și ei au voie să fie imperfecți.

Anxietatea de separare

Un joc “de-a v-ați ascunselea” poate ajuta copilul să recâștige un sentiment de control asupra reconectării cu părintele care „a dispărut”. Acest joc îi permite copilului să se reconecteze cu sentimentul de separare, dar de această dată, el are mai mult control asupra situației, fie pentru a găsi, fie pentru a fi găsit. Cât de adorabil este atunci când se ascunde în spatele perdelelor și strigă „Sunt aici!”, doar ca să fie sigur că nu îl uiți.

Reîntâlnirea în jocurile de-a v-ați ascunselea (sau cucu-bau) provoacă, de obicei, hohote de râs, iar acest râs are o putere enormă de vindecare.

atelier gradinarit bucuresti
Mai multe idei de jocuri
Invită-ți copilul să te alerge, prefăcându-te că îți este frică să fii prins. Ce bucurie când descoperă că te poate prinde!
O luptă cu perne îl ajută să elibereze mult stres, consolidând în același timp legătura voastră prin râs.
Pune-l să împingă cu palmele în mâinile tale în timp ce stai în genunchi în fața lui. Oferă suficientă rezistență pentru a-i oferi o mică provocare, dar nu atât de multă încât să nu poată, în final, să te împingă victorios pe spate!

Eliminarea luptelor pentru putere

Dacă între tine și copilul tău (sau între frați) apare o luptă pentru putere, poți încerca jocul în care el împinge cu palmele în mâinile tale (menționat mai sus). Acesta este un mod excelent pentru copii de a elibera frustrările mari din corpul lor.

De multe ori, când fiul sau fiica mea sunt morocănoși și agitați, ridic palmele și îi invit să împingă în ele. În câteva secunde încep să râdă în hohote și, după aceea, se simt vizibil mai bine. Este important să găsești echilibrul potrivit între a le oferi rezistență și a ceda suficient pentru ca ei să reușească să te împingă înapoi.

Râsul eliberator, exprimat în timpul jocurilor bazate pe conexiune, poate reduce sau chiar elimina nevoia copilului de a-și manifesta emoțiile acumulate prin agresivitate.

Jocuri ca acestea îi ajută pe copii să se conecteze cu frustrările lor și cu tensiunile acumulate în corp. Le oferă șansa de a „împinge împotriva ta”, permițându-le să lupte, să mârâie și să râdă în același timp. Râsul, în acest context, are un efect profund de vindecare și de consolidare a legăturii dintre voi.

O altă idee amuzantă este să îi inviți să pună palmele pe perete și să împingă tare, scoțând sunete de „războinici” – o metodă grozavă de a elibera frustrarea și de a se distra!

Râsul ne vindecă pe noi și pe copiii noștri

Râsul îi poate ajuta pe copii să elibereze frustrările și anxietățile legate de presiunea adulților, așteptările ridicate, criticile, respingerea sau furia. Prin joacă, copiii își dezvoltă reziliența și încrederea pentru provocările viitoare.

Când te așezi pe podea și te joci alături de copilul tău de patru ani sau când îți lași adolescentul să îți arate videoclipuri amuzante, readuci bucuria și conexiunea în relația voastră. Râsul și distracția alături de copilul tău pot aduce și pentru tine o pauză de la seriozitatea și greutățile vieții de adult, amintindu-ți de micile bucurii ale vieții.

O mare parte dintre ideile de joc din acest articol fac parte din Aware Parenting, educația conștientă, abordarea de creștere a copiilor dezvoltată de Dr. Aletha Solter. 

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

author avatar
Mihaela Ionita Space Wizard
Mihaela Ionita este co-fondatoarea Mellow garden, un spațiu verde dedicat evenimentelor relaxate, sustenabilității și timpului de calitate petrecut în aer liber. Mihaela își dedică energia și creativitatea pentru a aduce oamenii împreună într-un cadru prietenos și natural.